Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neked is az egyik nagy vágyad, hogy egyszer találkozz  a delfinekkel? Hidd el, nem is kell olyan messzire utaznod, hogy az álmod valóra váljon. 3 közeli delfináriumot ajánlok.

 

Marineland – Biot – Franciaország

 


Amíg volt közvetlen fapados járat Nizzába, viszonylag könnyen elérhető célpontnak számított a francia Riviéra, most, hogy ez a lehetőség megszűnt, kicsit nehezebben megközelíthető úti cél, ám a rengeteg szépség, amellyel itt találkozhatsz, minden fáradozást megér.

 

 

 

A Cote d’Azur egyik gyöngyszeme, a festői Antibes mellett fekszik az aprócska Biot, itt található a Marineland, Európa legnagyobb tengeri show-ja gyilkos bálnákkal és delfinekkel. A park hatalmas, rengeteg látnivalót tartogat, így nyugodtan számolj egy egész napos programmal, ha jegyet váltasz ide. Naponta többször láthatsz orca-, delfin- és fókashow-kat, érdemes a bejáratnál magadhoz ragadnod egy prospektust, vagy feljegyezni ezeket az időpontokat, hogy ésszerűen be tudd osztani az idődet, és ne eszeveszett rohangálás legyen a vége, félve attól, hogy valamiről lecsúszol. Az egyes show-k ráadásul különböznek is, az orcák és delfinek például más-más műsort produkálnak reggel, délután, illetve este – a legjobb, ha mindegyiket megnézed. A delfineken kívül láthatsz még fókákat – ezt az attrakciót sem érdemes kihagyni, mert igazán vicces dolgokat képesek művelni.

 

Kép

A  belépőn felül fizetett extra díj fejében a gyerekeknek lehetőségük nyílik a palackorrú delfinekkel való közelebbi megismerkedésre is. Speciális vízálló öltözetben, egy „tanmedencében” megsimogathatják a mosolygós delfinkéket, feltéve, ha ők is nyitottak a velünk való találkozásra.

 

Kép

Ha megéheztél, akkor sem kell nélkülöznöd a delfinek társaságát. Csücsülj be a parkban található Atlantis nevű étterembe, ahonnan remek panoráma nyílik a gyilkos bálnák medencéjére. Ha csak gyorsan harapnál valamit, akkor válassz a büfék, fagyizók közül.

 

KépCím: Route Nationale 7, Antibes

Megközelítés:
Nizzából a leggyorsabban vasúton közelíthetjük meg Biot-t. A megállótól csupán pár percet kell gyalogolnunk a parkig.

Belépőjegyárak (fő-, illetve utószezonban)
felnőtteknek: 35/29 euró
gyerekeknek (3–12 év): 26/19 euró

 

 

Az 5 legjobb dolog a Riviérán – a delfinek mellett ezeket se hagyd ki:
1. Eze Village – egzotikus kaktuszkert a felhők között, tengerre néző panorámával
2. Nizza – Fennocchio fagyizó a belvárosban: közel 100 féle fagyi a leglehetetlenebb ízekben – az ibolyásat és a kaktuszosat csak ajánlani tudjuk.
3. Monaco – oceanográfiai múzeum hatalmas cápaakváriummal
4. Grasse – Nemzetközi Parfümmúzeum, az illatok Mekkája
5. Antibes – Picasso Múzeum

Tipp: Rengeteg információ, praktikus tanácsok, érdekességek a francia Riviéráról »

 

 


Delfinario Rimini – Olaszország


Olaszország egyik leghíresebb tartományának, Emilia Romagnának a legkedveltebb üdülőhelye s egyben a magyarok számára a régió legismertebb és legnagyobb városa Rimini. Már a középkorban is igen kedvelt nyaralóhely volt, manapság sincs ez másképp, hiszen nyaranta tengerimádók lepik el a települést.

 

Kép

Rimini azonban nem csupán a napimádóknak és a társasági élet habzsolóinak a városa, a gyerekek is megtalálhatják itt számításukat, ha ellátogatunk velük az egyébként felnőttek számára is nagy élményt nyújtó Delfinario Rimini nevű delfináriumba. Naponta több előadáson csodálhatod meg ezeket az elbűvölő kis lényeket, külön érdekesség, hogy tavaly nyáron született egy kisdelfin a parkban.

 

Kép

 

Cím: Delfinario Rimini, Lungomare Tintori 2 (Harbour), Rimini, Olaszország

Belépőjegyárak:
felnőtteknek: 12 euró
gyerekeknek 10 éves korig: 9 euró

Nyitva: áprilistól októberig

A delfinárium honlapja »

Egyéb kirándulási lehetőség a környéken: Rimini több ezer éves emlékeket őrző óvárosa, hangulatos kikötője önálló programként is megállja a helyét. A környéken azonban rengeteg további, főleg gyermeknek nagy élményt nyújtó park található, így itt biztos nem fog unatkozni a család. Az Italia in Miniatura és a Fiabilandia, vagy Riccione vízi vidámparkja, az Aquafan biztos minden gyerkőcnek a kedvence lesz.

Megközelítés: Rimini körülbelül 1000 km-re található Budapesttől.
Ausztrián keresztül A2-es autópályán, Bécs–Graz–Klagenfurt–Villach–Udine–Velence–Padova–Bologna, az A14-es autópályán Ancona felé, kijárat: Rimini.

 

 

Loro Parque – Puerto de la Cruz – Tenerife

 


Az Atlanti-óceán ölelésében megbúvó Kanári-szigetek egyik legszebb tagja Tenerife, ahol még ősszel is igen kellemes az idő, így most sem késő útra kelni. Akár szeptemberben is strandolhatsz itt, ha úgy tartja kedved, de ha már erre jársz, érdemes felfedezni ezt a meseszép, természeti képződményekben igen gazdag vidéket.

 

Kép

 

Puerto de la Cruz Tenerife északi részén található, és önmagában is megér egy kitérőt, hiszen az egykori halászfalu megőrizte természetes báját, elegáns promenádokkal, hangulatos, pálmafákkal szegélyezett bevásárlóutcákkal csábítja az üdülni vágyókat. A városka legnagyobb látványossága mégis (főleg, ha gyerekekkel utazol) a Loro Park.

Kép 

A hatalmas területen fekvő park több mint delfinárium, sőt igazából papagájairól híres – 353 papagájfaj 3000 egyede él itt. A színes madárseregen és a delfineken kívül láthatsz még pingvint, aligátort, fókát, csimpánzokat és gorillát, megcsodálhatod az akváriumokat, és gyönyörű botanikus kertben sétálhatsz.

 

Kép  

A palackorrúdelfin és fókashow mellett a papagájok szabadtéri röptetése is népszerű program, ám ami igazán ritka látványosság, az az orcashow. Gyilkos bálnát Európában nem sok helyen láthatsz – a franciaországi Biot-ban és itt viszont igen, szóval semmi pénzért ne hagyd ki, mert életre szóló élményben lesz részed.

Kép

Belépőjegy:
felnőtt: 31 euró
gyerek (6–11 év): 20 euró

Közlekedés a szigeten belül: bérelhetsz autót, (olcsón!) vagy használhatod a tömegközlekedést is – a buszsofőrök készségesek, a járatok megbízhatóak.

Egyéb látnivalók a szigeten: a Pico del Teide tűzhányó 3718 méteres magasságával a Kanári-szigetek és egész Spanyolország legmagasabb pontja, nem véletlen hát, hogy a sziget bármely részéről látható. A különös hangulatú hegy a Teide Nemzeti Park része. Ne riasszon el a hatalmas mérete – a csúcsra biztonságos gyalogúton, lépcsőkön juthatsz fel, az eléd táruló óceán látványa pedig minden fáradságot megér.

 

Kép

A Loro Parque honlapja »

További európai delfináriumok, állatkertek, ahol delfinekkel találkozhatsz:
Belgium – Delphinarium, Bruges »
Csehország – Delfinárium Norimberk »
Hollandia – Dolfinarium Harderwijk »
Németország – Tiergarten Nürnberg »
Németország – Zoo Duisburg »
Olaszország – Vita Marina Delphinarium, Riccione »
Spanyolország – Aquapark Octopus, Costa Adeje »
Spanyolország – Marineland Cataluna »
Spanyolország – Marineland Mallorca »
Spanyolország – Mundomar, Benidorm »
Spanyolország – Oceanografico, Valencia »
Spanyolország – Selwo Marina, Costa del Sol »
Spanyolország – Zoo de Barcelone »
Svájc – Lipperswill, Conny-Land »

 

 

 


Pink, amerikai énekesnő és a Sea World akvárium egyik delfinje.
2007. május 3., Gold Coast, Ausztrália


 15 delfinnel úsztak a búvárok Hurghadában Egyiptomban

A kedves, szeretetreméltó delfinek nem csak emberszeretetükkel és kiemelkedő intelligenciájukkal, ha nem gyógyító képességükkel is kivívták az ember csodálatát. A delfinek - "vadállat" létükre - szoros kapcsolatot tudnak kialakítani az emberrel, és a velük való közös úszás sokféle ingere nagyon jó hatással van a testileg vagy lelkileg sérült emberekre.

A delfinterápiának szintén az állatok körülményes tartása szab gátat (medence, sós víz…), ami sok országban lehetetlenné teszi a tartásukat.

David Nathanson ideggyógyász professzor egy új módszert vezetett be olyan betegségek kezelésére, melyekre az orvostudomány nem talált hatékony megoldást. Down kórban szenvedő gyermekeket kezelt a delfinek segítségével. Azóta a Floridában működő Dolphin Human Therapy keretében 55 országból érkezett, közel 10 000 gyermeken segített.

Az első, és legfontosabb lépés a gyermekek összeismertetése ezzel a kedves lénnyel. A következő napokon 1-2 órás foglalkozásokon vehetnek részt, ahol egyre közvetlenebb kapcsolatba kerülnek a delfinekkel. Először csupán az összeismerkedés, a közös játék a cél, később személyre szabott feladatok elvégzésében segít az új társ. Nathansok professzor kutatásai azt is igazolták, hogy a delfinek által kibocsátott hangok pozitív hatást gyakorolnak a gyermekek idegrendszerére.

A gyermek mellett ott lehet egyik szülője, egy terapeuta és egy delfinidomár. A terápia nem korlátozódik az együtt úszásra a delfinekkel. A kis páciens nap mint nap egy meghatározott feladatot kap, amelynek elvégzésében a delfin segíti. A feladatok személyre szabottak, és a terápia során egyre nehezebbé válnak.

A delfinnel való kapcsolattartás napról napra egyre intenzívebbé válik: először csak megmutatják az állatot, a gyermek megnézheti, hogyan ugrál a delfin a vízben. Később labdát vagy karikákat kell a vízbe dobnia, amelyeket a vízi emlős visszadob vagy visszahoz. Ha e játékok során sikerült megbarátkozni az állattal és megerősödik a gyermekben a bizalom, a távolságot egyre inkább csökkentik. Az idomár segítségével vagy önállóan, a gyermek kézjelekkel utasítja a delfint, hogy uszonyaival tapsoljon, vagy táncoljon, integessen. Az általában túlféltett, önállóságuktól akarva-akaratlanul megfosztott gyermekeknek ez hatalmas élmény: én is képes vagyok valamit elérni!

A munka megkoronázása a közvetlen kontaktus a vízben: A terapeuta karjában tartva a gyermeket a vízbe ereszkedik, így a kis páciens megsimogathatja a delfint. Néhány perc múlva a gyereket már egyedül húzza hátuszonyával a delfin.

A delfinek társas lények, a szabadon élő csoportok tagjai között nagyon kifinomult kapcsolatrendszer alakul ki, amelyre jellemző a gyengébb egyedek védelme, a róluk való gondoskodás.


A terápiás munka során az a legfeltűnőbb, hogy ezek az állatok igen intenzíven foglalkoznak a beteg gyermekekkel. Közben meglepő empátiás képességről tesznek tanúbizonyságot, pontosan tudják, hogy az adott pillanatban milyen hangulatban van "páciensük".

A delfinterápia a fogyatékos gyerekeknek jelentős segítséget, motivációt adhat a fejlődéshez - ez több ezer esetben igazolódott. A javulás sokszor nem azonnal, csak hetekkel a "kezelés" után jelentkezik. Gyakran "csak" egy kismértékű pozitív változás figyelhető meg: a gyermek többször törekszik szemkontaktusra, mint korábban, szemmel láthatóan igyekszik néhány szót artikulálni, vagy egyszerűen csak oldottabb, vidámabb.

Gyógyító delfinek
A delfinterápia segítségével feloldhatók a félelmek, a stressz, a depresszió. A legnagyobb hatékonysággal azonban igazolhatóan a nagymértékű kommunikációs zavarban és az emocionális zavarok valamely formájában szenvedő gyermekek és fiatalkorúak kezelésében alkalmazható. Az ilyen "különleges" gyerekek nem képesek közölni gondolataikat, vágyaikat a környezetükkel, ill. a környezetből érkező jeleket, jelzéseket sem képesek felfogni, értelmezni.


Gyakran egyáltalán nem tudnak beszélni, a testbeszédet - mimikát, gesztikulációt - pedig csak igen korlátozott mértékben képesek alkalmazni. E jelenség hátterében súlyos testi vagy szellemi fogyaték áll, pl. Down-kór vagy autizmus. Számos kutatás eredményeként kiderült, hogy a delfinterápiával kezelt gyermekek alaposabban, intenzívebben és gyorsabban tanulnak. A delfinek nyilvánvalóan stimuláló hatással vannak a gyerekekre. Az elszigeteltségben élő, apatikussá vált gyermekeknél elveszettnek hitt reakciókat képesek kiváltani játékos közeledésükkel. A lehető legjobb terápiás eredmény érdekében a terápiának legalább két hétig kell tartania.

A delfinek vonzódnak az emberhez. Ennek a furcsa jelenségnek az okát eddig nem sikerült kideríteni. Aki találkozott már szabadon élő delfinnel, nyilván tapasztalhatta ezt. A delfin telepatikus lény. Pontosan tudják, az adott pillanatban milyen lelki állapotban vagyunk. Féktelen életörömük átragad az emberre. Megszabadítanak bennünket érzelmi korlátjainktól, mély érzelmi hatást gyakorolnak ránk. A delfinek megélik életörömüket, gátlások, blokádok nélkül! Nem véletlen, hogy Amerika őslakói ezeket az állatokat szentként tisztelték, velük szimbolizálták az emberi életenergiát. "Megvilágosodott" lényeknek tartották őket.

A delfinterápia nem csodaszer, de nem is egyszerű, patikában beszerezhető gyógyszer. Talán a "homeopátiás kezelés", vagy az "önzetlen szeretetterápia" a legjobb kifejezés.. Ma már nem csupán a beteg gyermekeket kezelik a tengeri terapeuták, hanem önbizalmukat vesztett felnőttek számára is segítséget nyújtanak.

 

 

 

Szezon előtt az Észak-Adrián pihenni több okból is megéri. Egyrészt áprilisban még tényleg béke és nyugalom honol, turista csak elvétve akad, másrészt hétköznapi utazónak is jó esélye van akár a partról megpillantani a horvát vizek egyetlen állandó tengeri emlősfaját, a palackorrú delfint.

Pontos adat egyelőre nincs arra nézve, hány palackorrú él az Adrián, egyes becslések szerint a több populáció együttes egyedszáma 150-300 körül lehet. Amit biztosan tudunk viszont, hogy az Észak-Adrián a Losinj sziget környéki vizekben körülbelül 100 egyed él. Kifejezetten e faj védelmébe 2006-ban Losinj és a hozzá rövid híddal kapcsolódó Cres szigetektől nyugatra eső vizeken jelölték ki a Földközi-tenger első delfinrezervátumát, amely 526 négyzetkilométerével egyben a horvát vizek legnagyobb tengeri védett területe.

Ha nincs szezon, a part közelébe is kijönnek

A szezon előtti komolyabb hajóforgalom beindulása előtt delfint akár a parton sétálgatva is láthatunk. Ha nyugodt a tenger, a vonuló egyedek vízből kikandikáló, feketés hátúszója könnyen észrevehető; amennyiben szerencsénk van, és épp magasra ugrálva kommunikálnak egymással, többet is láthatunk belőlük.

A Losinj környéki vizek delfinjeit a horvát Blue Word Kutatóközpont monitorozza. A tengerbiológusok az állatokról elsősorban hátúszóik fotózásával szereznek információt: a delfinnél a hátúszó ugyanis olyan, mint az embernél az ujjlenyomat, egyedi és összetéveszthetetlen. A hátúszók alapján a kutatók arról is adatokat szerezhetnek, hogy melyik állat kivel barátkozik, kik között van anya-kicsinye viszony, vagy ki kivel nem áll egyáltalán kapcsolatban.

Hangok nyomában

A Blue Word másik kutatási módszere a populáció víz alatti mikrofonokkal való követése. A kutató központban Nikolina Rako szakterülete a tengeri zajszennyezés. A fiatal biológus 2005-ben tíz, ún. akusztikus pontot jelölt ki a delfinrezervátum területén. Nikolina arra kíváncsi, hogy mi az oka annak, hogy az állatok bizonyos területeket nyáron teljesen elkerülnek, összefüggésben áll-e ez a növekvő motoros hajóforgalommal, és az ebből következő nagyobb zajszennyezéssel.

A kutatók szeptembertől májusig havonta egyszer, szezonban pedig havonta háromszor látogatják az akusztikus pontokat. Víz alatti mikrofon segítségével megbizonyosodnak róla, hogy vannak-e delfinek a közelben, illetve feljegyzik, hogy hány motoros hajó, vitorlás illetve motorcsónak tartózkodik a delfinek hallótávolságában.


Az akusztikus pontok a delfinrezervátum területén

Messze elkerülik a zajos tengerrészeket

Az adatok szerint az erősen zajszennyezett területeket a delfinek elkerülik. Szezonban a delfinrezervátum területén körülbelül 3000 hajó, motorcsónak közlekedik, a legélénkebb forgalom a nagyobb szigetek (Krk, Rab) irányába jellemző. Nikolina Rako térképein jól látszik, hogy ezeket a „tengeri autópályákat” a delfinek nyáron teljesen elkerülik.

A növekvő nyári zajszennyezéssel szemben a populáció úgy védekezik, hogy csoportokba szakadva csendesebb, háborítatlanabb területekre vándorol. A populáció fragmentálódása azonban veszélyeket rejt magában, a kisebb csoportok sérülékenyebbek, túlélési esélyük kisebb.


A delfinek előfordulása a teljes év során

Bár eddig szezon végén a rajok újra egyesültek, a tengerbiológusok a zajszennyezés csökkentéséért küzdenek. Ez leginkább a motoros hajóforgalom mérséklésével (a vitorlások senkit nem zavarnának) vagy a hajók sebességének korlátozásával valósulhatna meg. Úgy tűnik azonban, hogy ilyen jellegű, a turizmust igencsak érzékenyen érintő szabályozásra a horvát kormánynak nehéz rászánnia magát.