Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Chlorella és a Spirulina mint étvágycsökkentő

2008.12.04

A Chlorella és a Spirulina mint étvágycsökkentő

 

Spirulina Chlorella Junk Food Étvágy

Akik meg szeretnének szabadulni felesleges testsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek. Mind a Chlorella, mind a Spirulina úgy ismert, mint egy anyag, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. Ami viszont nem ismert, az a mechanizmus, ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.

 

  • Magnézium tartalom: Ezek a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot, ami rendszeresen hiányzik a mai étrendünkből. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás, mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A kétféle alga fogyasztása által elmarad a testünk égető vágyakozása a csokoládé után.
  • Fehérje tartalom: A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez, aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz, ami ismerten cukor-éhséget okoz. Más szavakkal: e mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.
  • Olaj tartalom: A Spirulina olajtartalma – mint minden egyéb étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel járul hozzá az egyenletesebb vércukor szinthez, amit már az előbb kötni tudtuk a hirtelen éhség érzetéhez. A GLA például, maga is lassítja a hasnyálmirigy inzulinválaszát, amivel gyakorlatilag megelőzi a későbbi éhségérzetet.
  • Vitaminok: A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát, mivel az évmilliók során hozzászokott, hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal, mint a szénhidrát, fehérje vagy a zsír. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az „üres kalóriák”. A Spirulina az egyik legjobb megoldás erre és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik.

 

Amennyiben elkezdi valaki fogyasztani a mikroalgákat azért, hogy az étvágyát csökkentse, tartsa észben, hogy nem várhat el azonnali hatást. Ne gondolja, hogy bekap egy kanál Spirulinát vagy pár tabletta Chlorellát és már el is múlik az étvágya. Ehhez hetek, de gyakran hónapok szükségesek. 

Miért is?

A hormonális változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki, a testünknek is hosszabb időre van szüksége, mire „megszokja”, hogy kevesebb inzulint kell termelnie, mint akkor, amikor finomított szénhidrátokkal bombáztuk.

Ez felvet egy másik kérdést is: pár gramm Chlorella vagy Spirulina nem képes ellensúlyozni több száz gramm cukor, liszt, krumpli, rizs, üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását. Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben, így például a cukoréhség felszámolásában is, ne várjunk tőle komoly eredményt, amennyiben nem hagyunk fel először a fent felsorolt „élelmiszerek” rendszeres fogyasztásával. Nincs semmi bajom hetente egy krémes vagy egy pizza elfogyasztásával. Magam is elkövetem ezeket. A mindennapi készétel fogyasztás, a zöldségfogyasztás elhanyagolása és a napi háromszori vagy ötszöri húsfogyasztás azonban nem az az életmód, amelyik mellett bármit is remélhetünk a mikroalgáktól.

 

Demecs István

________________________________________________

Chlorella Growth Factor (CGF)

CGF Clorella Swanson A Chlorella értékes amiatt, hogy kivételesen széles választékát nyújtja a vitaminoknak, ásványi anyagoknak  és az aminosavaknak. Bár ezek mind jótékonyak, a Chlorella legnagyobb értéke nem más, mint a egy lenyűgöző összetevő a Chlorella Growth Factort (CGF) vagy magyarul Chlorella Növekedési Faktor.

CGF egy nukleotid-peptid-komplex, ami a Chlorella forró vizes kivonatából származik. Javarészt nukleinsav-származékokból áll. A kutatók felfedezték, hogy a CGF az élénk fotoszintézis alatt termelődik. Ez az az anyag, ami képessé teszi a Chlorellát arra, hogy annyira gyors legyen a növekedésben. Mindegyik sejt 20 óránként megsokszorozódik négy új sejtté, és a CGF az, ami a reprodukciónak ezt a sebes arányát létrehozza.
A kísérletek mikroorganizmusokkal, állatokkal és gyerekekkel kimutatták hogy a CGF elősegíti a gyorsabb növekedést káros mellékhatások nélkül. Felnőttekben ez úgy jelentkezik, hogy az RNS/DNS funkciót fejleszti, ami felelős a fehérjék, enzimek és energia termeléséért a sejtek szintjén, miközben stimulálja a szövetregenerálódást és védi a sejteket néhány toxikus anyag ellen.

Dr. Benjamin Frank, a „The No-Aging Diet” (Öregedés elleni diéta) című könyv szerzője, mondta, hogy az emberi RNS/DNS-termelés progresszív módon lassul le az öregedés során. Csökken az életerő és megjelennek a különféle betegségek. Még mielőtt a Chlorelláról illetve a CGF-ről köztudottá vált volna, hogy ilyen figyelemre méltó forrása az RNS/DNS-nek, Dr. Frank már ajánlotta, hogy egy diétának gazdagnak kellene lennie nukleinsavakban, hogy szembe szálljon ezzel az öregedési folyamattal.

Dr. Minchinori Kimura Japánból a mérései során úgy találta, hogy a Chlorellában 10% RNS és 3%-os DNS mennyiség található, ami a legmagasabb az ismert táplálékok között. A rendszeresen fogyasztott Chlorella segíthetne az emberi sejtekben a sérült genetikai anyag javításában miközben védené az egészséget és lelassítaná az öregedési folyamatot.

A nukleinsavak emésztés és a felszívódás során lebomlanak és egyesülnek másik tápanyagokkal, mint például a B-12 vitaminnal, peptidekkel és poliszaccharidokkal. Ez azt jelenti, hogy a DNS és RNS, amit eszünk, közvetlenül nem cserélődnek  fel az emberi sejtjeink DNS és RNS anyagával. De az aminosav-kombinációik emésztés és felszívódás után építőanyagként szolgálnak a saját genetikai anyagunk javításához. Tehát nem tudunk annyi Chlorella DNS-t enni, hogy egy reggel arra ébredjünk, hogy magunk is Chlorellára hasonlítunk.

Ahogy az emberek öregednek, a sejtjeik növekedése lelassul. A sejtek fala, ami szabályozza a folyadékokat, a tápanyagok felvételét és a hulladékok kiürítését, egyre kevésbé funkcionál. A tápanyag felvétel kevésbé hatékony és a mérgező hulladékok is nagyobb mennyiségben maradnak a sejtekben. Ez növekvő savasodáshoz vezet a testben, ami hozzájárul több krónikus betegség kialakulásához. Mikor az általunk fogyasztott ételek megfelelően gazdagok DNS-ben és RNS-ben, akkor a sejtfal tovább működik és működésben tartja a sejt tisztítási és tápanyagfelvételi folyamatait is

Amikor a RNS-ünk és DNS-ünk megfelelően megújul és képes a funkcióit betölteni, akkor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy testünk hatékonyan használja fel a tápanyagokat, meg tudjon szabadulni a toxinoktól és a betegségektől is meg tudja védeni magát. A sejtek képesek meggyógyítani magukat és ezáltal a testet is. Csupán pár tápanyagra van szükségük ehhez. A Chlorella Growth Factor (CGF)nyújtja ezeket a tápanyagokat.

 

/naturhírek/