Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.07.24

A méhpempő csodája

 

A méhpempő a munkásméhek garatmirígy-váladéka, a méhek "teje". Ezzel a csodálatos anyaggal etetik a fiatal munkásméhek - a dajkaméhek - a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni.

 

A méhpempő hatására akkor kezdtek felfigyelni a kutatók, amikor rájöttek, hogy ugyanazon petéből keletkezhet anyaméh is, mint a munkásméhek. Míg azonban a munkásméh egy nemileg fejletlen nőstény, párzásra és peterakásra alkalmatlan, élettartama nyáron 6-8 hét, addig az anyaméh nemileg teljesen fejlett és természetes körülmények között 3-5 évig él. A munkásméh álcáját 21 napos kifejlődése során 6 napig táplálják, ezzel szemben az anyaméh 16 nap alatt fejlődik kétszer olyan súlyúra, mint a munkásméh s ehhez pusztán 5 napig, de méhpempőt kap. Az anyaméh feladata naponta 1000-1500 petét lerakni. E petemennyiség összes tömege az anya saját testtömegének nagyságrendjében van. E csodálatos teljesítményhez azonban naponta, a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségű pempőt kell elfogyasztania. Ezt a jelentős különbséget a méhpempő okozza, ill. teszi lehetővé.

 

 

 

A méhpempő összetétele nagyon komplex. Tartalmaz: fehérjéket, 25-féle aminosavat, parotint, nukleinsavakat és származékaikat, acetilkolint, biopterint, B1, B2, B5, B6, B12, A, E, P-P vitamint, enzimeket, fermentumokat, nyomelemeket. Természetes összetétel, az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik (szinergia-hatás). Az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. A legújabb kutatások szerint a méhanya-pempő semmilyen hormont nem tartalmaz.. Több évtizedes embergyógyászati tapasztalatok alapján felelősséggel kijelenthető, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, egészséget károsító mellékhatása nincs még rendkívül nagy adagban sem.

 

A méhpempő igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő értékes fehérje és nagy vitamin-tartalmánál fogva az emberi testet alkotó sejteket táplálja, anyagcseréjét javítja, ezért "ott segít, ahol baj van", hiszen a betegségeket egy-egy sejtcsoport hibás működése okozza. A legfontosabb alkalmazások: méregtelenítés, immunrendszer erősítése, allergia csökkentése, hormon- és mirígyműködési zavarok, szív- és érrendszeri panaszok, gyomor- és bélbántalmak, gyomorfekély, idegrendszeri problémák, szklerózis multiplex, depresszió, fejlődésben elmaradt- beteges gyerekek felerősítése, a kívánt teherbeesés elősegítése, nőgyógyászati problémák, a változás előtti kellemetlen tünetek megszüntetése, változás után hormonpótlás és a csontritkulás csökkentése, kisebb csomók, ciszták, kezdeti stádiumban kisebb daganatok gyógyítása stb. Leromlott szervezet, betegség alatti-utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A méhpempő szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be.

 

 

 

A méregtelenítésről kevesen tudják, hogy kellemetlen érzésekkel jár együtt. Tompa fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb időben és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat elkerülhetetlen kellemetlen velejárója. A szervezet önmaga is tisztul időnként, egy-egy szerv vagy testrész méregtelenítése önmagától is beindul. Az ilyen spontán méregtelenítésnél mondják az emberek, hogy "érzékeny vagyok a frontátvonulásra-időjárásra”, „az időváltozástól fáj a fejem". A természetes tisztulás időtartama nagyon hosszú, hetekig-hónapokig is eltarthat.

 

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási periódust indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak ("vándorfájás") előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen periódus legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors, markáns javulás következik. Ritkán előfordul, hogy a pempő fogyasztása a kezdeti időszakban enyhe hasmenést okoz, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik. Ez a hasmenés eltér a fertőzéses betegségektől: nem fájdalmas, nem okoz jelentős vízveszteséget, csak kellemetlen, hogy viszonylag gyakran kell látogatni a toalettet. Ekkor vagy csökkenteni kell a napi adagot, vagy legjobb, ha lehetséges, kivenni egy hét szabadságot és megnövelt napi pempő-adag szedésével gyorsan túlkerülni ezen az időszakon. Napi 2 gr feletti pempő adag szedése ugyancsak átmeneti hasmenést okozhat.

 

Egy tasakban 3db 24 milliliteres fecskendő van, minden egyes fecskendő 6 gramm méhpempőt tartalmaz. A három fecskendő tartalma összesen 18 gramm méhpempő. (2 osztásnyi mézes pempőben kb. 0,5 gr pempő van).

Ha nem jön a baba

Ha kívánt teherbeesés nem következik be, mindkét szülő-jelöltnek szükséges/javasolt a méhpempő szedése, először normál adagolással, egy-két hónap után növelt adagban. Egyidejűleg ajánlatos a virágpor fogyasztása is, hogy a szülők szervezetét feltöltse nyomelemekkel, vitaminokkal.

A méhpempő csodája