Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.12.04

Áfonya az Alzheimer kórra

Áfonya az Alzheimer kórra

 

 

 

ÁfonyaAmennyiben további okot keres az áfonyaevésre, adunk egyet. Tudósok a Readingi Egyetemről éppen most találtak egyet. Az áfonyában található flavonoidokról úgy vélik, hogy aktiválják az emberi agynak azokat a részeit, amik a memóriát és gondolkodást irányítják. A kutatást Free Radical Biology és Medicine című folyóiratban közölték. Ez az eredmény új lehetőséget nyitott az áfonyák hatásával kapcsolatos kutatásokban. Azt remélik, hogy a vizsgálatok folytatásának olyan eredménye lesz, ami hozzájárul az Alzheimer-szindróma és más neurodegenerativ betegség megszüntetéséhez.

Sajnos az áfonyát is hamisítják már. Éppen tegnap vásároltam a Tescoban egy „áfonyás” müzliszeletet, amiben kevesebb, mint 1%-nyi áfonya van. Ennek nem lesz semmi hatása senkire. Amennyiben valódi áfonya hatást szeretnél az egészségedben, valódi áfonyát, vagy áfonya kivonatot kell keresned. A boltokban kapható áfonyásnak hívott szeletek vagy joghurtok inkább cukrot és fagyállót (glycol) tartalmaznak, amitől még senki nem lett jobban.

 

Az aszalt áfonya és a fagyasztott áfonya tökéletes megoldás. És egészen remek áfonya kivonat kapszulákat is lehet kapni. Ez utóbbi nem finom, de mindig kéznél van.

 

Valószínűleg a kutatás eredményeként a tudósok el fognak különíteni egy molekulát, ami felelős az áfonya ilyen hatásáért. Ebből lesz egy drága, receptre kapható gyógyszer, de jobb, ha mindenki tudja, hogy nincs erre szüksége. Egyen mindenki áfonyát és hagyja, hogy a teste meggyógyítsa önmagát.

És persze ha elfelejtette megenni az áfonyát, még mindig be tudja kapni a ginkgóját. :-)

 ________________________________________________________________________

Vörösáfonya koncentrátum

 

Az amerikai áfonya (tőzegáfonya, latin nevén Vaccinium macrocarpon ) a három Észak-Amerikában őshonos gyümölcs egyike (a fekete áfonya és a szőlő mellett). Az őslakos indiánok főleg a péppé zúzott áfonyát fogyasztották, de használták festékként és gyógyszerként is. Már a korai telepesek felfedezték, hogy ha az áfonyát a juharszirupban felfőzik, akkor a kesernyés gyümölcs édes szósszá válik, ami a sült húsok páratlan kiegészítője lehet.

Az áfonya a függetlenségi háborúban új szerepkört kapott. Ami a brit hadsereg citroma, az, az amerikai haditengerészet áfonya lett. A hajók fedélzetén hordókban tárolt áfonya óvta meg a hosszú utazások elszenvedőit a C-vitamin hiányától, a skorbuttól.

Rendkívül egészséges. Kiváló tápanyag- és ásványi anyag (Ca, Mg, K) valamint C, B, A-vitaminforrás. Nagyon sok antioxidáns fenolt tartalmaz. Összehasonlítva például a többi magas fenol-tartalmú gyümölccsel, a fekete áfonyánál kétszer több, a körténél, szőlőnél 15-20%-kal több fenolt tartalmaz.

Aszkorbinsav tartalmának köszönhetően antioxidáns hatású tápanyag. Ennek révén hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához. Az aszkorbinsav pozitív hatással van az idegrendszer működésére, valamint szerepe van a kötőszövet megfelelő működésében.

 

/naturhírek/