Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.03

Amit a mézről tudni kell

 

Közismert, hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége révén alakul ki. A méz tulajdonságait alapvetően az a növény határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ez alapján nevezik el, így megkülönböztetünk többek között akác-, hárs-, repce-, napraforgó- és vegyes virágmézet. A méz tulajdonképpen egy módosított nektár, amelyben az összetett cukormolekulák enzimek hatására egyszerű cukrokká hasadtak, kevesebb vegetációs víz maradt benne és csökkent a mérgező nehézfémek mennyisége, ami az átalakítást végző méhek testébe került át.

A méz fizikai és kémiai tulajdonságain alapul egészségvédő és -megőrző hatása. Cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak, nem csak édes, hanem szerves savakat is tartalmaz, amelyek javítják az étvágyat, elősegítik az emésztést. Változatos ásványianyag-tartalma által hozzájárul szervezetünkben ezek kívánatos egyensúlyának eléréséhez. A szárazanyag-tartalmának kb. 90 százalékát kitevő cukrok többsége gyümölcs- és szőlőcukor. Ezen­kívül 8-10 féle egyéb szénhidrát található benne, ennek ellenére, a napi szénhidrátmennyiségbe történő beszámítással, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Vannak, akik óvnak a méz fogyasztásától, mondván, hogy hizlal. Való­já­ban a méz gyümölcscukra a májban elraktározódik, és nem lesz belőle zsír. A méz szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. A méz tejcukrát felhasználják a bélben lévő mikroorganizmusok. Sőt: egyes mézek (pl. káposztaméz, mentaméz) vízhajtó hatásúak, ami súlycsökkenést idéz elő. A méz a fogakat sem károsítja, mert a ben­ne lévő fertőtlenítő anyagok gátolják a fogszuvasodást.

A mézet természetesen lehet kanállal, önmagában fogyasztani, de langyos teánkat is ízesíthetjük vele. Fontos, hogy egyszerre ne együnk túl sok mézet, pozitív hatásai inkább a rendszeres fogyasztás következtében érvényesülnek, elég belőle napi 2-3 kávéskanálnyi.

A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását – nagyon finom a mézes sárgarépa-krémleves vagy a tejes sárgarépalé mézzel. Készíthetjük mézzel az alma-, eper- és narancssalátát, valamint a zöld­saláták öntetét is. Fo­gyaszthatunk mézes limonádét, mézbort, mézes pálinkát vagy likőröket.

 

 

Nemcsak a méz, de a virágpor, a méhpempő és a propolisz fogyasztása is nagyon egészséges. A virágpor a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék. Különösen fontos C-vitamin, B-vitamincsoport, D-, E-, K- és F-vitamin tartalma. Sok vasat, közepes mennyiségű cinket és mangánt, kismértékben rezet, nikkelt, kad­miumot, kobaltot, brómot, szelént is tartalmaz. Szárazon is meg lehet rágni, de vannak, akik joghurtba vagy gyümölcslébe keverve fogyasztják. Napi adagja gyermekeknek maximum 20 g, felnőtteknek 20–30 g. A virágport egyaránt fogyaszthatja túlsúlyos és sovány ember is, az eredmény az alkalmazás időpontjától függ. A karcsúsodni vágyó 10-15 perccel étkezések előtt éljen vele, és vacsora helyett is csak virágport fogyasszon. Az erősödni kívánó evés után vegye magához virágporadagját. A méhpempő sűrű, sárgás árnyalatú anyag, amellyel a fiatal, fejlődő méheket táplálják a dajkaméhek. Való­ságos tárháza az élettanilag fontos anyagoknak, legfőbb értéke, hogy növeli az ember teljesítőképességét, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A propolisz a méhek tömítő- és ragasztóanyaga. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, megvéd a fertőzésektől. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tarthatjuk szervezetünk ellenálló képességét.


Tanácsok mézfogyasztóknak

• A magától kikristályosodott méz újból folyékonnyá tehető, ha maximum 40 C-fokra melegítjük. Ennél magasabb hőfokon elpárolognak illóolajai és hatástalanná válnak az elbomlott enzimek.
• A már megszokott mézfajta mellett fogyasszunk vegyes virágmézet is! Ezek hatásspektruma szélesebb, és aromájuk is sokkal gazdagabb.
• A tiszta méz nem erjed meg, amíg vízzel nem keveredik. Értékesek a belőle erjesztéssel előállított készítmények, mint amilyen a mézbor vagy a mézecet.
• A folyékony hígítatlan méz eredményesen használható nagyobb felületű horzsolások, zúzódások gyógyítására, szépítőszerként pedig arcpakolásra.
• A lépesmézből vágjunk kis falatokat, és lassan, alaposan rágjuk meg, így a sejtekből fogainkkal kipréseljük az édes, zamatos mézet. Fogyasztásának hatására kitisztulnak arckoponyánk melléküregei. A valódi méhviasz tartós rágása tisztítja a fogakat, és nyálunk még egy kevés A-vitamint is kiold belőle.