Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.08.18

Bogyós gyümölcsök a rákmegelőzésben

Bogyós gyümölcsök a rákmegelőzésben

 

 

Áfonya a arák megelőzésben

A hatásmechanizmus valóban sokrétű, egyrészt a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítése (antioxidáns és gyulladáscsökkentő effektus), másrészt valószínű, hogy a bogyós gyümölcsök hatóanyagai többek között számos, a tumorsejtek anyagcseréjében, növekedésében és a sejtek osztódásában résztvevő enzim, növekedési és gyulladást generáló faktor működésére is hatással vannak.

A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen érzékenyebbé teszik a kóros sejteket a kemoterápiás készítmények hatására, illetve segíthetnek kivédeni az agresszív terápia mellékhatásait.

Bár étrendünkben számos más bogyós gyümölcs is szerepelhet, az említett vizsgálatban az Észak-Amerikában széles körben fogyasztott fajták (fekete és vörös áfonya, fekete és vörös málna, szeder, szamóca) hatását vizsgálták. A kísérletben nem csupán az izolált hatóanyag, hanem a tényleges fogyasztási forma (pl. gyümölcslevek, fagyasztott, szárított gyümölcs) hatását vették górcső alá és állapították meg daganatmegelőző hatásukat.

Azonban a bogyós gyümölcsökben megtalálható polifenolok esetleges további daganatmegelőző hatásmechanizmusának megismerése és a biológiai hasznosulás kérdése a jövő kutatóinak feladata.

Most éppen szezonja van az erdőkben az ilyen gyümölcsöknek. Aki teheti, gyűjtse be magának az áfonyát vagy a szedret. Lekvárnak megfőzve egész éven át ehető. Elegendő belőle napi egy mokkáskanál a rák megelőzéséhez. A boltokban kapható lekvárok általában csak kis mennyiségben (pár százalék) tartalmaznak szedret ill. áfonyát, a többi olcsó barack vagy szilva az üvegben. Ha nem magunk készítjük a lekvárt, ezt mindig nézzük meg a termék címkéjén, mielőtt megvesszük. Kapható a szaküzletekben koncentrált kapszula formában is áfonya, ami szintén jó megoldás a minden napi bevitelre.

(Demecs István)