Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.10.03

Egy kis pH érték

Egy kis pH érték

 

Tudós elmék 1964-ben egy konferencián  megállapodtak: a vér 7.4-es pH értékének negatív irányba tolódását, „acidózis”-nak, pozitív irányú változását, „alkalózis”-nak fogják nevezni. Az is hamar kiderült, hogy mi az a mérték, ami már veszélyes sejtek számára. A 7,4-es úgynevezett normális értékről szinte alig térhet el károsodás nélkül. A még elfogadható tartománya 7,35 – 7,45 között mozog. Amennyiben 6,8 alá vagy 7,8 fölé emelkedik, a vér pH értéke, a test meghal.

 

A testünk több különböző folyadékot tartalmaz. Mivel egy férfi test 60%-a, egy női testnek pedig 50%-a víz, könnyen elképzelhető, hogy bárhol kutatunk egy testben, különböző mértékben találunk savasságot. Például a vér normálisan kissé bázikus (lúgos), pH-értéke 7,35-7,45 között mozog. A rendes működéshez a szervezet a vér pH-értékét 7,4 közelében tartja.

 

A kozmetikai ipar pH értéke


A minap olvastam egy viccet: „A Johnson’s  az elavult pH5.5 -ös szappanja helyett piacra dobta az új pH6.0-ás változatot.”

 

Az egészben az a vicc, hogy ez nem is vicc. Pár millió dollár befektetés a marketingbe és néhány kozmetikai szakember zsebébe és már át is formálták a gondolkodásunkat. Ha megkérdezek 10 embert, tízen fogják visszamondani a TV reklám szlogenjében szereplő adatot. Annyira belevésték az agyunkba az 5,5 pH-t, hogy nem vesszük észre, hogy az egészséges gyermekbőr pH-ja 7,2, és csak tizenévesen kezd el savasodni. Például a magzatvíz pH-ja 8,5-9-es (erősen lúgos), melyben a magzat létrejön, megnő, és hónapiokig fürdik. Az esővíz nálunk, Veszprémben pH=7,1-es, a csapvizünk szintén annyi. Ez mindkettő enyhén lúgos értéket jelent. A tenger vízének (ahol az idők kezdetén a sejtek kolóniába verődtek) a pH-ja 8,0-8,5.

 

Ezek lennének egészségtelenek, és a kozmetikai savak pedig egészségesek? Egy csudát!

 

Ha jól emlékszem, van egy olyan reklám a TV-ben, hogy egy „szakértő” pH mérő szalagot érint a saját szappanjukhoz, aminek a színe nem változik meg, hanem sárga marad. Aztán ugyanezt elvégzi egy hagyományos szappannal, ami pedig elkékül. És bölcs mosollyal levonja a következtetést, miszerint az övé az más. És tényleg más. De mi az igazság? Az a jó, ha elkékül, vagy az, ha nem?

 

Ha megfigyelték, a szalag eredetileg sárga. Az átlagos pH teszt csíkok sárgák. Ami nekem van, pH=5,5-től pH=8,0-ig mér. A legsavasabb tartományban sárga marad, míg a semleges értékek zöldre, a lúgos értékek pedig kékre festik.

 

Sok kérdésem van

pH forrásfízA tiszta forrásvízről ugye nem állíthatjuk, hogy túlságosan ártalmas lenne számunkra. A jobbra látható ábra egy közelünkben fakadó forrás vízének pH mérését mutatja. Digitális pH mérővel is ellenőriztem. pH=7,12 értéket mutat, ami a semlegeshez közeli enyhén lúgos érték. Jól látható, hogy ez kékre festi a szalagot, mint a konkurencia szappanja. Amennyiben elhinnénk a Dove  reklám szlogenjét, ez ártalmas lenne számunkra, míg az ő savas termékük pedig egészséges. Én ebben nem hiszek. Több dolog is ez ellen szól. Egyrészt évmilliókon át ebben az „egészségtelenül” semleges vízben tisztálkodtunk és hiszek abban, hogy a Teremtő ezt jól megtervezte számunkra. Másrészt, mint korábban említettem, nem igaz, hogy az egészséges bőr pH értéke 5,5 lenne. Ezt méréssel is igazoltam.

 

Egy száraz szaunában nagyjából fél óra alatt sikerült összegyűjtenem fél deciliter, mérésre alkalmas verejtéket. Feltéve, hogy a verejték pH értéke közel azonos a bőr pH értékével, látnom kellett volna, hogy savak hagyják el a bőrömet. Nem ez történt. A verejtékem – ahogy vártam – enyhén lúgos pH=7,05-ös értéket adott. Ettől aztán tényleg zavarba jöttem. Az egyik oldalon óriási egyetértés van abban, hogy savas bőr szükséges a baktériumok és a vírusok elleni harc sikeréért, a másik oldalon pedig itt vagyok én makkegészségesen és teljesen lúgosan.

 

Kell itt lennie valami ellentmondásnak.

                                                                    (Demecs István)