Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008.06.19

Fokhagyma

Imádunk dolgokat besorolni valahova. Szinte kényszeresen ragaszkodunk ahhoz, hogy mindent kategóriába soroljunk. 

Sokszor írtam már erről az ősi táplálékunkról. Legutóbb éppen arról, hogyan kell fogyasztani, hogy maximális hatása legyen a vérnyomás normalizálására. Most egy olyan hír került a kezembe, ami nem az egészségre gyakorolt hatásáról szól, hanem arról, hogyan próbálja meg a gyógyszeripar ezt a kétségkívül hatékony gyógynövényt a saját kizárólagos fennhatósága alá hajtani és eltüntetni a gyógynövényboltok polcairól. Igazából nem is tudom, hogy ez jó hír vagy sem. Csatát nyertünk csupán, de itt háború folyik kérem.

Mindenki tudja, mi a különbség egy élelmiszer kategóriába sorolt és egy gyógyszer- vagy gyógyhatású-készítmény kategóriába sorolt dolog között?

Nagyon sok.

A legfontosabb talán az, hogy élelmiszerből bárki bármennyit eladhat, birtokolhat és fogyaszthat legálisan. Még akkor is, ha ez esetleg életveszélyes. Senki nem tiltja, hogy valaki akár egy kilogramm cukrot is megvásároljon és megegyen. A pálinka is élelmiszer, pedig gyakorlatilag halálos adag alkohol mennyiség van egy-egy üvegben. Még csak egy figyelmeztető sort sem kell elhelyezni emiatt rajta.

Nem így van ez azokkal a termékekkel, amiket egy hatóság úgy sorol be, hogy azoknak gyógyító hatást tulajdonít. Ezeken már meg kell jelennie olyan életveszélyes fenyegetéseknek, mint: gyermekek elől elzárva tartandó, vagy a javasolt mennyiségeket ne lépje túl, vagy mielőtt beszedné, kérje ki gyógyszerésze véleményét. A legjobb, amit ma olvastam egy májvédő tea dobozán: „a termék fogyasztása nem helyettesíti a májkárosodást kiváltó okok (pld. alkohol) elkerülését”. Köszönjük. Nem gondoltuk volna. Már várom, mikor jelenik meg a sebtapasz dobozán nagy fekete betűkkel, hogy „a sebtapasz nem helyettesíti a balesetek elkerülésére tett erőfeszítéseket”. Ezt nem a gyártó vagy a forgalmazó találta ki, hogy szerepeljen a dobozon. Erre vannak bölcs hivatalnokok.

Németország bölcs hivatalnokai például most a fokhagymát szemelték ki besorolásra. Az érveik szerint, ha egy terméknek gyógyhatása van, az gyógyhatású termék. Márpedig ha gyógyhatású termék, akkor létezik ilyen kategóriánk, tehát be kell sorolni. Azon kívül, hogy a mindenáron való besorolás egy beteges gondolkodásmód, esetünkben veszélyes is. Ha ezzel precedest teremtünk, semmi nem menti meg a többi kétezer olyan élelmiszerünket, ami természeténél fogva gyógyítja a fogyasztásának hiányából kialakuló betegségeket. A vége az lesz, hogy a boltokban csak tápanyagtól megfosztott többszörösen feldolgozott élelmiszereket lehet majd kapni, amik nem tartalmaznak semmit azokból az anyagokból, amik létfontosságúak lennének az egészséges táplálkozáshoz. És ettől aztán jönnek majd a betegségek rendesen. Viszont ezekből felgyógyulni csak drága patikai szerekkel lehet majd, mert valamelyik hivatal minden tápanyaghiányt besorolt a betegség kategóriájába.

Első fokon az Európa Tanács pert nyert Németországgal szemben. Mint EU tag, nem teheti meg, hogy gyógyszerként soroljon be egy élelmiszert. Egyelőre. Az erről szóló határozat itt elolvasható. Félek tőle, hogy rövidesen egyéb, kevésbé ismert növényeink fognak arra a sorsra jutni, hogy meg kell védenünk őket attól, hogy valaki ellenőrzési jogot szerezzen felette.

A fokhagymában legalább egy tucat ismert és talán több száz még eddig fel nem kutatott hatóanyag van, amik így együtt képesek kezelni a hiányukból származó betegségek egész sorát. Az impotencia, a magas vérnyomás és epe vagy máj alulműködés esetén hatékonyabb a legtöbb szintetikus gyógyszernél.

 

Nem csodálom, hogy fáj rá a gyógyszeripar foga.

Magyarországon az Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége foglalkozik azzal, hogy megvédje a fogyasztók és a növények érdekeit. Véleményezzük, értékeljük és lehetőségeinkhez képest befolyásoljuk az ágazatot érintő rendelkezéseket és törvényeket. A fokhagyma esetében örülünk a bíróság döntésének és támogatjuk az Európa Tanácsot abban, hogy folytassa a munkáját az élelmiszereink védelmében.

 

(Demecs István - www.vitaminkiraly.hu)