Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.01.09

Influenza ellen

A fokhagymát már 5000 éve használják az emberek, mint gyógynövényt. A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a betegségektől. A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző kénvegyületek keletkeznek, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. A termékünk speciális feldolgozása miatt ez a hatás elmerad és nélkül fogyasztható, hogy azt a mellettünk álló érezné. A fokhagyma hozzájárulhat a légúti rendszer egészségének fenntartásához.

1937-ben ketten is a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaikért kaptak Nobel díjat. Haworth kémiai kategóriában, mert feltérképezte a szerkezetét, Szent-Györgyi pedig orvosit, mert a biológiai hatását kutatta sikerrel. És bár az elismerés nem maradt el, a mai napig nem kerültek alkalmazásba az eredményei. Egy lelkes és mellesleg kémiai Nobel díjas orvos (Pauling) 25 év elteltével ismét előásta Szent-Györgyi írásait és nem átallott embereket napi pár grammal meggyógyítani, majd rájönni, hogy napi 10 gramm C-vitamin a náthát is egészen jól gyógyítja. Ismét eltelik vagy 40 év, mikor egy amerikai orvos (Wynder) 1000mg napi C-vitaminnal eléri, hogy 31%-al csökken a nátha gyógyulási ideje ezer diákján megfigyelve és megmérve. Eltelt immár 70 év azóta, hogy Szent-György doktor rájött, hogy kevesebbet betegszik meg és tovább él aki többet fogyaszt C-vitaminból. Ez alatt a 70 év alatt ezt számtalan más orvos is igazolta. Mi lenne, ha mi is átvinnénk a gyakorlatba?

Az amerikai Clevelandi Egyetem új vizsgálata alapján kimutatták, hogy napi kb. 100mg cink bevétele a nátha időtartamát 7,6 napról 4,4 napra csökkenti. A Texasi Egyetem kutatói már 1984-ben hasonló eredményre jutottak. Azon betegek, akik napközben két óránként egy-egy (23mg-os) cink tablettát kaptak, egy hét múlva 86%-ban egészségesek voltak, míg azoknál, akiknek cink nélkül kellett boldogulniuk, ez az arány mindössze 46%-volt. Ahhoz, hogy a cink a teljes hatását ki tudja fejteni, a tabletta szedését már a betegség első tüneteinek megjelenésekor el kell kezdeni. A mennyiség is fontos. Naponta 100mg alatt nincs látványos hatása. Akik ennél kevesebbet szednek, nem éreznek különösebb hatást.

A tudósok most próbálják megfejteni ezt a hatást. Tudjuk, hogy a cink erősíti az immunrendszert, de valószínűleg ez mellett meg is támadja a náthát okozó rhinovírust, és zavarja annak osztódását. Különleges hatása van az emberi immunrendszerre, és nem helyettesíthető más nyomelemmel. Minél kevesebb a cink az ember szervezetében annál gyengébb lesz az immunrendszere.