Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőtök

2008.07.25
  A sütőtök 

 

Kép

ŐSHAZÁJA DÉL- ÉS KÖZÉP-AMERIKA . Állítólag a texasi és a mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Hazánkban is nagyon régen termelik, mindig jól megfért a kukoricásban.



Mivel jól eltartható, és ha megcsípte a dér, különösen édes, zamatos ízű lesz, egész télen kedvelt csemegének számított a legszegényebb családoknál is. Nemcsak a kemencében frissen sütött tök - amelynek kellemes illata semmihez sem hasonlítható - szolgált eledelül, hanem a pirított tökmag fogyasztása is jellemző szerepet játszott néptáplálkozásunkban. Erre a célra takarmánytökből és a magra termesztett spárgatökből nyerték a magot.



A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.

A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

Összehasonlítva a spárgatök és a sütőtök jellemző biológiai értékeit, jól látható a különbség.

Sütőtök az étlapon


Kép A sütőtököt - mint ahogy a neve is mutatja - rendszerint sütve fogyasztják.
Sütéshez zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Frissen kisülve legmagasabb az élvezeti értéke. Az íze cukortartalmától függően változó.

 

Mostanában piacra került a sütésre különösen alkalmas kanadai tök. Jóval kisebb mint a hagyományos magyar sütőtök, alakja hosszúkás, kezelése praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.
A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában, enyhén sózva, tejjel hígítva, bölcsődében, óvodában egyaránt a gyermekek tányérjára kerülhet.
Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel - almával, körtével - kombinálva.
Megfőzve vagy megsütve, tejjel sütőtökturmix készülhet.
Levesnek sűrítés nélkül, pürésítve, tejjel vagy tejszínnel lazítva, pirított olajos magokkal (szezámmag, tökmag, napraforgómag) tálalhatjuk.
Tejszínes, enyhén sós püré formájában, szerecsendióval ízesítve csirke-, illetve pulykahús mellé adhatjuk.
A sütőtököt tejjel, ha szükséges cukorral kikeverve, vagy habosra turmixolva, tejszínhabbal a tetején, desszertként tálalhatjuk.
Ízlésünktől és fantáziánktól függően saláták alkotórésze is lehet.
A tök legértékesebb része a magja.
A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma 33,9 g, kimagasló a zsírtartalma 50,5 g, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát 3,6 g és jelentős az élelmirost-tartalma.
A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.

Kép




A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában.

Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.

 

A tökmag helye az étrendben


A tökmag különösen tápláló kiegészítője lehet - a diófélékhez és más olajos magvakhoz hasonlóan - ételeinknek. Levesekbe betétként, saláták hintéseként használhatjuk fel. Megszórhatjuk vele a sós és édes sütemények tetejét, része lehet a müzliknek, gyümölcskészítményeknek, de önállóan is fogyasztható.
A kereskedelemben ma már tisztított, csomagolt formában kapható a tökmag, ez az ún. olajtök magja, amelyben - nemesítés eredményeként héj nélküli mag található. A tökmagból értékes összetételű salátaolajat is sajtolnak.

  Spárgatök Sütőtök
Energia (KJ/kcal) 130/31 336/80
Fehérje (g) 1,1 1,5
Zsír (g) 0,1 0,6
Szénhidrát (g) 6,1 16,5
Karotin (mg) 0,3 4,0
B1 (ľg) 50,0 50,0
B2 (ľg) 50,0 100,0
C-vitamin (mg) 8,0 25,0