Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Firenze

Az észak-olaszországi Firenzét dombok övezik körös-körül, épp ezért földrajzi adottságai tökéletesek, minden kéznél van: folyó, amely kettészeli a várost, magaslatok, a megfelelő erdős részekkel, emelkedőkkel, ahonnan mindent jól lehet látni, ahova el lehet vonulni, kanyargós hegyi utakkal, ahol lehet romantikázni, völgyek, ahol meg lehet pihenni és csodálni a természet ügyes tereprendezését. Amikor tehát az ember beér a városba már elve egy olyan élménnyel lesz gazdagabb, amelyért már önmagában is érdemes a környékre látogatni. 

A történelmi belvárost 1982-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította majd 1986-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A várost olyan hírességek neve fémjelzi, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarrot, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező, művész.

A belváros szűk kis utcái, a zöldellő Arno folyó, és dombok, valamint a múzeumok és templomok falai számtalan felfedezésre váró kincset tartogatnak az odalátogatók számára. Európa egyik legérdekesebb, és legszebb városában ha rengeteg időt is töltünk, a műalkotások, történelmi emlékek csak egy töredékét láthatjuk. Firenze neve összefonódott a művészettel: az egész város egy hatalmas, élő műalkotás.

Firenze legfőbb látnivalói a város négy kisebb részre osztható központjában helyezkednek el, amelyeket gyalog könnyű megközelíteni. Ezeknek a részeknek a tájékozódási pontjai a következők: a belváros keleti részét Santa Croce, az északit a San Marco, a nyugatit a Santa Maria Novella és a folyó túloldalán lévő Oltarnót a Palazzo Pitti fémjelzi. Az alábbiakban városrészről városrészre a legfontosabb nevezetességek részletes bemutatása következik.

 

 Öreg híd - Ponte Vecchio

 

Az 1345-ben épült Ponte Vecchio, a világ egyik leghíresebb hídjaként számon tartott építmény, a legrégebbi híd Firenzében. Ezt jelzik azok a megmaradt középkori műhelyek, amiket kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok, majd az ezektől kevésbé zajos és bűzös aranyművesek használtak. A híd oldalaihoz épített ún. „fecskefészkekben” a mai napig ötvösök és aranyművesek munkálkodnak. Erre emlékeztet a híd közepén 1901-ben felállított szobor Benvenuto Cellinről, a 16. század legnevesebb firenzei ötvösművészéről.

Az Öreg híd az Adorno folyót a legkeskenyebb részén íveli át. Neve nem csak a középkorból itt maradt épületekre utal, hanem arra is, hogy ezen a helyen már az etruszkok idején is létezett folyóátkelő, majd pedig ezen keresztül vezetett Róma egyik legfontosabb kereskedőútja, a Via Cassia. A többi felrobbantott firenzei híddal ellentétben a Régi híd érintetlenül maradt a II. világháborúban. A híd súlyos károkat szenvedett később az 1966- os árvíz idején, amit azonban egy év alatt sikerült helyrehozni.

A híd további érdekessége, hogy keresztül fut rajta a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano). Ez egy megemelt magánsétány, amit 1565-ben I. Cosimo építetett Giorgio Vasarival azzal a céllal, hogy ne kelljen az utcák tömegével elvegyülnie. A folyosó összeköti a Palazzo Pittit a Uffizin keresztül a Palazzo Vecchioval.

Miután végigjártuk a hidat közelről érdemes a rakpartról vagy a Ponte Santa Trinitá felöl naplementében is megcsodálnunk. Különösen szép látványban lesz részünk!

Eljutás: Busszal: Ferrucci 01 megálló: D, Piave megálló: B

Ponte Vecchio, Firenze

Öreg híd kép: alessandraelle 

Duomo - Di Santa Mariad del Fiore 
 

A Firenzébe érkező látogatóknak már messziről feltűnhet a narancsos piros kupolájú Duomo, Olaszország egyik legnagyobb temploma - amely a modern korig Európa legnagyobb temploma volt. A 8300 négyzetméter alapterületű és a kupolájával 107 méter magas dóm a város legmagasabb épülete és egyúttal jelképe is. Ez a gigantikus templom jól jelképezi Firenze mindig és mindenben elsőségre törekvését. A város tanácsa a többi várossal való rivalizásként 1296-ban megbízta Arnolfo di Cambiót, hogy új dómot építsen a város számára. A munkálatokat Cambio halála után Giotto, Andrea Pisano és Francesco Talenti vezette. 1368-ban elkészült a nagy méreteket öltő dóm, de ekkor még hiányzott róla a ma jellegzetességévé vált kupola. 1420-1434 között végül Fillipo Brunelleschi még soha nem látott módon megalkotta kora legnagyobb kupoláját.

Az épület a bejárattól a kupoláig számos látnivalót tár elénk, amiket Firenze több neves művészének köszönhetünk. Ilyenek Paolo Uccello és Andrea del Castagno lovasképei a 15. századból, a színes kerek ablakok a kupola dobján, aminek vázlatai a 14. század nagy művészeinek köszönhetők, valamint a Giorgio Vasari és Federico Zuccari által 1572-1579 között készült Utolsó ítélet freskói a kupolában. A dóm szépségét tovább növelik Luca della Robbia művei, a tarka üveges terrakotta féldomborművek a két sekrestye bejárata fölött valamint a sekrestyébe vezető bronzajtó. Érdemes végigjárnunk a kupolát körbeövező három apszist, amelyek mindegyikében öt kisebb kápolna bújik meg Lorenzo Ghiberti 15. században festett üvegablakaival.

A templom kriptájában meglátogathatjuk az 1966-ban feltárt 4. századi Santa Reparata nevű ókeresztény templom maradványait, amit 1296-ban más kisebb templomokkal és házakkal együtt lebontottak, hogy egy új, impozáns épületnek adjanak teret. A kriptában ezek mellett megtaláljuk Brunelleschi és Giotto sírját.

Azoknak, akik nem szenvednek tériszonyban és hajlandóak 463 lépcsőfokot meghódítani, hogy egyben meghódítsák Firenze legmagasabb pontját, felejthetetlen élményben lesz részük. A kupola belseje, majd onnan kijutva a város kellő magasságból nyújtott látványa firenzei utunk egyik legszebb pontja.

Látnivalók szempontjából a Duomóval együtt szokták megemlíteni a Battisterot és a Campanilet. A Duomo főbejárata előtt elhelyezkedő nyolcszögletű Battistero a város egyik legrégebbi épülete, melynek alapjait még a 4. században rakták le. A keresztelőkápolnaként használt épület 13. századi mennyezetmozaikjain az utolsó ítélet képeit csodálhatjuk meg. A dóm mellett áll a 85 méter magas Campanile, Olaszország egyik legszebb harangtornya. A Duomo kupolájánál 6 méterrel alacsonyabb torony 414 lépcsőfoka szintén pazar kilátáshoz vezet.

Eljutás: Cím: Dóm-tér (Piazza del Duomo) Eljutás: 1, 6, 14, 17, 23-as buszokkal.

Belépőjegy: Duomo: ingyenes. Kupola: 8 €

Nyitva tartás: Dóm: H, K, Sze, P 10-17, Cs 10-15.30, Szo 10-16.45, V és ünnepnapok: 13.30-16.45, hónap első szombatja: 10-15.30, jan. 1., húsvét, karácsony: 15.30-16.45, hamvazó szerda: 10.00-16.30. Kupola: 8.30-19.00, szo.: 8.30-17.40. Vasárnap zárva.

Firenzei dóm

Duomo kép: mitko_denev

 

Pitti Palota - Palazo Pitti

 

A Ponte Vecchio közelében található reneszánsz palota 1458-ban épült. A Medici család 1549-ben megvásárolta; volt a Toscanai nagyhercegek, és II. Viktor Emanuele király rezidenciája, használta Napóleon is. Ma Firenze legnagyobb múzeumegyüttese működik benne, érdekes múzeumokkal: A Pitti-képtárat Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer, Perugino, Sarto, Reni, és egyéb olasz mesterek művei alkotják. A Modern Művészetek Múzeumában 1784-1924 közötti neoklasszikus, és romantikus kiállítási tárgyak tekinthetők meg, köztük a Macchiaoli (foltfestő) csoport alkotásai is. Ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum, és királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik.

Eljutás: Cím: Piazza dei Pitti

Belépőjegy (2011): Pitti képtár és Modern Művészetek Múzeuma kombinált jegy: 8,50 Euró, 18-25 éveseknek: 4,25 Euró, 18 éven aluliaknak ingyenes. Porcelánmúzeum, ruhamúzeum, Bardini kertek, Boboli-kert, Museo degli Argenti, kombinált belépő: 7 Euró. 18-25 éveseknek: 3,50 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

Nyitva tartás: Pitti képtár és Modern Művészetek Múzeuma: kedd-vasárnap: 8:15-18:50. A többi múzeum korábban zárhat.

Palazzo Pitti

Pitti Palota, fotó: xiquinhosilva

 

 Boboli kert - Giardino di Boboli

 

A Palazzo Pitti mögött a csodálatos Boboli-kert terül el, amely az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. A 45 ezer km2-es, hatalmas kert bejárása legalább 3 órát vesz igénybe. A park alapjait Toledói Eleonóra a 16. században rakta le. 16-18. századi, és római antik szobrok díszítik, és számos lenyűgöző szökőkút is megtekinthető. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusfasarok, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni, és pihenni. Szépsége miatt Olaszország egyik leghíresebb kertje.

Eljutás: Bejáratok a Palazzo Pitti, a Via Romana és a Porta Roman felöl.

Belépőjegy (2011): Porcelánmúzeum, ruhamúzeum, Bardini kertek, Boboli-kert, Museo degli Argenti, kombinált belépő: 7 Euró. 18-25 éveseknek: 3,50 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

Nyitva tartás: 8:15-19:30, november-február: 16:30-ig. március: 17:30-ig, április, május, szeptember, október: 18:30-ig.

Boboli kert, Firenze

Boboli kert fotó: Michael

 

Piazza della Signoria

  

Számos szobor csodálható meg a 13-14. században épített, L-alakú téren. A Piazza del Signoria volt középkorban Firenze szíve, és főtere, ahol számos történelmi esemény zajlott, és még ma is a politikai élet központjának számít. Varázslatos érzés egy olyan téren lenni, amelyen ennyi művészeti alkotás csodálható. A tér északi részén a Palazzio Vecchio áll, az erődszerű palotában működik a firenzei városháza. 1299-1314 között Arnolfo di Cambio építette. Ezen kívül számos szép épület, és palota, és az Uffizi galéria található a lenyűgöző téren. Itt ál Michalangelo Dávid-szobrának 1504-es másolata (az eredeti a Galeria Dell'Accademiában), Bandinelli Hercules és Cacus szobra (1533), és Donatello 1460-as bronzszobrának, a Judit és Holofernesnek a másolata is. Az 1575-ös Neptun-kút, és az 1594-es I. Cosimo Medici bronz lovasszobra, valamint az 1534-ben készített a Szabin nők megerőszakolása, Giambologna művészeti alkotása, is díszíti a teret. Remek kikapcsolódás a tér egyik hangulatos, kiülős éttermében eltölteni az időt, nézni az embereket, a szobrokat, és az épületeket.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria kép: Luis G. Cabello

 

Uffizi

 

Az Uffizi a világ egyik leghíresebb, legöregebbi, és leggazdagabb képtára. 1559-1581 között, I. Cosimo Medici építette, tervezője Giorgio Vasari volt. Eredetileg állami hivatalok számára készült az épület, innen is a neve: uffizi, azaz irodák.

A hangsúly az itáliai reneszánsz festők alkotásain van (Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Raffaello, Tiziano, Veronese, Giorgione, Tintoretto, Caravaggio), de németalföldi, és flamand festők művei, Rubens, Rembrandt, és Van Dyck alkotásai is helyet kaptak a képtárban. A képtárban antik szobrok is kiállításra kerültek, mint pl. a Venus-szobor. Az épület legfelső szintjén lévő kávézóból csodás kilátásban is gyönyörködni lehet.

Eljutás: Cím: Piazzale degli Uffizi. Santa Maria Novella megállóhely.

Belépőjegy (2011): 6,50 Euró. 18-25 éveseknek 3,25 Euró. 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

Nyitva tartás: Kedd-vasárnap: 8:15-18:50. Zárva minden hétfőn, január 1.-n, május 1.-n, és december 25.-n.

Uffizi

Uffizi fotó: Rik_C

 

San Marco-tér - Piazza San Marco

 

A San Marco-tér Firenze egyik legfontosabb és turista szempontból legforgalmasabb tere, amit olyan nevezetességeknek köszönhet, mint a 13. században alapított Szent Márk-templom és kolostor, a Firenzei Szent-Márk Múzeum, valamint a Szépművészeti Akadémia Michelangelo világhírű Dávid szobrával. A teret és a környező utcákat ma Firenze diáknegyedeként tartják számon, ahol szorgalmi időszakban órákra siető diákok százai nyüzsögnek.

Eljutás: Busszal: Museo Di San Marco - MC Donald's Via Cav megálló, 6, 10, 11, 17, 20, 31, 67 és 68-as járatokkal

 

 

Szépművészeti Akadémia - Galleria dell' Academia

 

A firenzei Szépművészeti Akadémia a világ egyik leghíresebb múzeuma. A világhírt Michelangelo Dávid szobrának köszönheti, amelyet 1501-1504 között alkotott a mester.

A galériát Pietro Leopoldo, Lorraine főhercege alapította. Az eredetileg a szépművészeti akadémia diákjai számára készült, művészeti gyűjteménynek helyet adó épületet a 19. században átalakították. Ezt követően a kiállítások napjainkig elsősorban Michelangelo műveire összpontosulnak.

Michelangelo szobrai mellett számos más művészeti alkotás megtalálható a múzeumban. Ilyenek például a 13-19. század közötti firenzei mesterek festményei, az orosz ikonok, illetve az új részlegben olyan régi hangszerek, amelyek egykor a Medici és a Lorraine családhoz tartoztak. A késő gótikus festészet legnagyobb gyűjteménye is megtalálható a múzeumban.

Eljutás: Busszal: Museo Di San Marco - MC Donald's Via Cav megálló, 6, 10, 11, 17, 20, 31, 67 és 68-as járatokkal

Belépőjegy (2011): 6,50 €, 18-25 év közötti Európai Uniós állampolgároknak: 3,25 €, 18 év alatti, valamint 65 év feletti Europai Uniós állampolgároknak ingyenes.

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva: minden hétfőn, január 1., május 1., december 25.

Galleria Accademia

Szépművészeti Akadémia kép: SqueakyMarmot

 

Szent Márk templom - Chiesa di San Marco

 

Az 1290-ben alapított, majd a 16. században átalakított Szent Márk templom olyan kincsekben bővelkedik, mint Fra Bartolommeo oltárképe és Pico della Mirandola síremlékei. A templomból egyenesen át lehet jutni a San Marco kolostorba, ahol megcsodálhatjuk többek között Fra Angelico de Fiesole freskóit.

A múzeum épülete a 15. században kolostorként működött majd a reneszánsz stílus egyik remekműveként maradt fent. Ma teret ad Fra’ Angelico festményeinek, a 15. század végén Ghirandaio által készült utolsó vacsorát ábrázoló freskónak és más egyéb kiállításnak, mint például egy ritka haranggyűjteménynek. Érdemes megemlíteni még a múzeum könyvtárát, ahol az egykori kolostor díszes kéziratai sorakoznak.

Eljutás: Busszal: Museo Di San Marco - MC Donald's Via Cav megálló, 6, 10, 11, 17, 20, 31, 67 és 68-as járatokkal

Belépőjegy (2011): 4 €

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.15-13.50, szombat 8.15-18.50, minden hónap második és negyedik vasárnapján 8.15-19.00, minden hónap második és negyedik hétfőjén, valamint minden hónap első, harmadik és ötödik vasárnapján zárva.

Firenzei Szent Márk templom

Firenzei Szent Márk templom kép: Beth M527

 

San Lorenzo Bazilika - Basilica di San Lorenzo

 

San Lorenzo-bazilika Firenze egyik legrégibb temploma, ami a város fő piaci negyedében helyezkedik el. A 390-ben megalapított templomot Szent Ambrozius 393-ban szentelte fel. 300 évig Firenze katedrálisaként szolgált, majd 1425 a Medici család megbízásából Brunelleschi újjáépítette. Mivel nem tudta befejezni, ezért a Sagrestia Vecchia, a régi sekrestye, és a templom belső tere még az ő tervei alapján készültek el, de a homlokzat belső részét már Michelangelonak köszönhetjük. Az épület reneszánsz belsője hatalmas és kápolnákkal szegélyezett.

A Sagresta Vecchia (Régi Sekrestye) a dóm legrégebbi része, ahol a Medici család számos tagjának síremléke mellett Donatello dekorációi találhatók. Ezzel szemben a Sagrestia Nuove (Új Sekrestye) már Michelangelo alkotása.

San Lorenzo leghíresebb része a Capelle Medici (Medici-kápolna). A templom a 15. századtól a Medici család hivatalos temploma és temetkezési helye volt.

Eljutás: Cím: Piazza di San Lorenzo 9, Martelli - Ottica GalantiCím:‎ megálló, 1, 6, 7, 10, 11, 17, 31, 57, 67, 68, 70-es buszjáratokkal

Belépőjegy: 2,50 €

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-17.30 között, novembertől februárig hétvégenként zárva, márciustól októberig hétvégenként 13.30-17.30 között nyitva

San Lorenzo-bazilika

San Lorenzo-bazilika kép: dvdbramhall

 

Santa Maria Novella bazilika - Santa Maria Novella

 

A dominikánus szerzetesek kezdeményezésére épült Santa Maria Novella bazilika Firenze első gótikus temploma és egyben első bazilikája. 1246-ban kezdték el építeni és valamikor a 14. század közepén készültek el vele. Homlokzata, kápolnái és freskói már a későbbi koroknak köszönhetőek. A bazilika fehér és zöld márvánnyal burkolt külsőfalai Firenze számos fontos műalkotásait rejtik. Ezek közé tartoznak a javarészt 15. században keletkezett freskóciklusok, többek között Ghirlandaio Tornabuoni-kápolnában található híres műve, „Keresztelő Szt. János élete”, amin a város akkori polgárait, korhűdivatvilágát és lakberendezési szokásait lehet felfedezni. A templom további híressége a Spanyol-kápolna freskói, amin az agarakként ábrázolt dominikánusok terelik az „elveszett bárányokat”.

A Santa Maria Novellához szorosan kapcsolódik két irodalmi alak, Dante és Boccaccio. Míg a Strozzi-kápolna 14. századi freskóját Dante „Isteni színjátéka” ihlette, addig a Filippo Strozzi-kápolna maga szolgált Boccaccio „Dekameronjának” első színhelyéül.

Érdemes megtekinteni továbbá Ucello „Noé és az özönvíz” című freskóival díszített zöld kerengőt, Masaccio „Szentháromság” című alkotását, ami a perspektivikus ábrászolás és a prtréfestés példaértékű remekműve, valamint az épülethez tartozó régi temető falait a rajtuk díszelgő vagyonos firenzeiek címerpajzsaival és szimbólumaival.

Eljutás: Cím: Santa Maria Novella-tér 18 (Piazza di Santa Maria Novella) Eljutás: Busszal: Unita’ Italiana megálló, 1, 7, 10, 11, 14, 17, 22, 23, 31, 36, 57, 67, 68, 70, 71, A-s járatok.

Belépőjegy: 5 €

Nyitva tartás: H.-Cs.: 9-17, P.-V.: 13-17, zárva: dec. 8., dec. 25.

Santa Maria Novella-bazilika

Santa Maria Novella-bazilika kép: pynomoscato